Stop de Biomassacentrale!

Hier is een belangrijk artikel uit dagblad Trouw: Biomassa draagt ongewenst bij aan klimaatverandering
 
Onderstroom Online is een email nieuwsbrief van een aantal Arnhemse organisaties die zich hard maken voor gezondheid, de natuur, het klimaat en daarmee onze toekomst en die van onze kinderen. Onderstaand artikel geeft een overzicht van wat er allemaal gebeurt om de biomassacentrale te stoppen.
 
In de afgelopen maanden zijn o.a. actiegroep Behoud Bomen en Nieuw Arnhems Peil hier onafgebroken mee bezig geweest. Die acties zijn bijgehouden op de Stop de Biomassacentrale pagina en er is een internationale website gebouwd die nu al duizenden keren per week bezocht wordt door mensen uit de hele wereld en die gebruikt wordt om advocaten, juristen, wetenschappers, journalisten en politieke leiders van de juiste informatie te voorzien. Als gevolg van onze acties hebben we de gemeenteraad van Arnhem weten te overtuigen van de desastreuze gevolgen van het verbranden van houtige biomassa voor onze gezondheid, de natuur, het klimaat en daarmee onze toekomst en heeft de overgrote meerderheid voor de motie gestemd om de biomassacentrale een halt toe te roepen.
 
Hart van Nederland - Biomassacentrale in Arnhem
Bekijk de uitzending in Hart van Nederland
 
Nu we de gemeenteraad achter ons hebben staan, hebben we onze pijlen gericht op de Provincie Gelderland die verantwoordelijk is voor de vergunningen. Naast het publiceren van de animatievideo waarin uitgelegd wordt waarom biomassacentrales niet CO2-neutraal zijn, de overhandiging van 6000 actualisatie en intrekkingsverzoeken, de overhandiging van de 4000 handtekeningen, het opleveren van alle rapporten met informatie en de inspraakrondes tijdens de hoorzitting en de gesprekken met provinciale en gedeputeerde statenleden hebben we de strijd ook landelijk en internationaal opgevoerd.
 
Voor dit doel hebben we de Landelijke Federatie Tegen Biomassacentrales opgericht waar meer dan 35 organisaties lid van zijn en we dagelijks samenwerken met de allergrootste internationale spelers en veelvuldig in het nieuws zijn geweest. De resultaten liegen er niet om, de afgelopen weken zijn mede dankzij de anti-biomassa lobby meerdere moties in de Eerste en Tweede kamer ingediend. Een aantal van die moties zijn ondertussen aangenomen.
 
De Provincie Gelderland heeft aangegeven het eens te zijn met de 6000 e-mails die zij hebben ontvangen van Arnhemmers met het verzoek om de verstrekte vergunningen te laten actualiseren. Ze hebben ons gevraagd of we de Provincie een half jaar uitstel willen geven aangezien ze ook nog bezig zijn met het uitzoeken wat de PAS-uitspraak voor een consequenties heeft. Wij hebben geantwoord dat we enkel akkoord gaan met uitstel indien Veolia de biomassacentrale uit laat staan gedurende die tijd i.v.m. de vele meldingen van overlast tijdens het proefdraaien van afgelopen weken. 
 
Tijdens het proefdraaien hebben we op verschillende punten in Arnhem de fijnstofwaardes gemeten. Die waardes logen er niet om. Indien de wind richting Arnhem staat schieten de meters zelfs boven de 500 PM uit ondanks dat er op het moment van meten geen verkeer op de Pleijroute rijdt en we er vanuit gaan dat midden in de nacht en heel vroeg in de ochtend de meeste Arnhemmers hun houtkachel uit hebben staan. We hebben op die momenten ook video’s en foto’s gemaakt van de pijp van de biomassacentrale en we kunnen die waardes koppelen aan de uitstoot van de centrale. Op dit moment staat de biomassacentrale (op een enkele dag na) al bijna een week uit en wordt nagenoeg alleen de gascentrale gebruikt. Mochten jullie klachten ondervinden, kijk dan eerst even of de biomassacentrale actief is. Klik hier om te lezen hoe je kunt controleren of de biomassacentale actief is en wat je kan doen om een klacht in te dienen.
 
 

Je kunt hieronder reageren op dit bericht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Delen op Facebook
Gebruikersgroepen
We hebben ons ingezet om een plan te maken dat recht doet aan veel verschillende soorten gebruikers en uiteenlopende belangen.
Begin recreatieve zone
Vanaf de John Frostbrug begint de recreatieve zone
De afrastering aan de rechterkant kan doorgezet worden tot aan het eerste bruggetje over de nevengeul.
Het veerooster is hier dan niet meer nodig en kan worden hergebruikt bij het eerste bruggetje.
De recreatieve zone zie je hier aan de linkerkant van het fietspad. Breedte circa 35 meter.
Dit is ongeveer in het midden van de 900 meter lange strook.
De recreatieve zone bij het eerste bruggetje.
Aan de andere kant begint de lage dijk tussen nevengeul (rechts) en Rijn.
Recreatief gebruik
Recreatief gebruik
Recreatief gebruik
Recreatief gebruik